Waarom een CRM systeem gebruiken?

Waarom CRM?

Met een CRM Systeem kun je klantgegevens centraal houden en up to date. Maar een CRM systeem doet nog veel meer. Hieronder willen we een paar punten uitlichten.

Uit op IBM gepubliceerde onderzoek blijkt
dat het gebruik van een CRM systeem:

  • de kwaliteit van de klantenservice met 47% kan verbeteren;
  • de arbeidskosten van de klantenservice met 40% kan doen dalen;
  • ervoor kan zorgen dat 47% van de leads converteren (zonder CRM is dit 20%)

Digitalisering voor een professionele uitstraling

Bekijk binnen je organisatie in hoeverre het traject van offerte naar contract is gedigitaliseerd. Wellicht valt daar nog een hoop winst te behalen.
Kan de klant de documenten digitaal ondertekenen en retourneren?
Kan het verkoopteam de documenten online inzien onderweg en bij de klant?

Met een CRM-systeem kun je meer processen digitaliseren, en daarmee een grote tijdswinst bereiken. Nette, tijdige, digitale documenten dragen bij aan de professionele uitstraling van je bedrijf.

Standaardisering van je documenten

Bij veel organisaties werken medewerkers met een eigen versie van een offerte terwijl veel onderdelen van een offerte standaard zijn. Zoals de introductie van je bedrijf, de productsoorten of de call to action.
En niet elke medewerker is even goed in het schrijven van een offerte. De een vergeet het logo en de ander houdt zich niet aan de huisstijl. Een standaard template helpt in dat soort gevallen. Een CRM systeem heeft vaak mooie templates voor het maken van offertes. Als organisatie kun je die aanpassen aan je huisstijl zodat iedereen die kan gebruiken als basis template.

waarom crm

Overkill aan informatie voorkomen

Een overkill aan informatie is iets waar we in ons dagelijks leven al tegenaan lopen. Maar veel organisaties denken dat het goed is om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Maar is dat wel zo?
Doordat de hoeveelheid informatie zien we vaak niet meer wat echt belangrijk is. Voorkom dit door de invoervelden te beperken tot wat echt nodig is.
Een CRM systeem helpt je daarbij.

Interne samenwerking vermindert irritatie

Samenwerken op de afdeling kan nog wel eens beter. Binnen organisaties is er vaak ergernis over het volgende:

}
Het management is vaak opzoek naar documenten omdat er teveel met papier gewerkt wordt. Daardoor duurt het lang voordat ze iets kunnen ondertekenen en afronden.
Het zoeken naar klanthistorie blijkt lastig te zijn. Klanten ergeren zich doordat je collega naar dezelfde informatie vraagt.
n
Verworven leads komen niet op de juiste plek zodat de lead al ‘koud’ is wanneer de opvolging plaatsvindt.
Dankzij CRM zijn de bovenstaande processen geautomatiseerd. De documenten staan op één plek zodat de juiste persoon op het juiste moment informatie over de klant kan inzien. Ook is het hele proces goed te volgen en aan te passen naar je wensen.
waarom crm

De juiste cijfers voor de juiste conclusie

Cijfers zeggen pas wat in combinatie met elkaar. Een voorbeeld: Het aantal nieuwe klanten zegt nog niks over de prestaties van je bedrijf. Die cijfers zeggen pas wat als je kunt zien of die klanten ook daadwerkelijk wat bij je bedrijf hebben gekocht en terugkomen. En komen ze nog wel terug, en waarom wel of niet. Aan de hand daarvan kun je de juiste vervolgvragen stellen. Die analyses helpen om een goede vervolgstrategie te bedenken.

Periodiek rapportages bekijken voorkomt teleurstelling

Wanneer je periodiek rapportages bekijkt voorkom je teleurstellingen. De meesten gebruiken rapportages voor de jaarafsluiting maar wanneer je het elke maand gebruikt kun je nog bijsturen en je resultaten beïnvloeden. Op die manier betekenen de cijfers ook meer voor je.

Vond je dit interessant?

We versturen 4x per jaar een nieuwsbrief.
Meld je aan en ontvang tips en updates.