Hoe klantgerichter worden met CRM

Ben je net je eigen onderneming gestart? Een CRM app kan jou helpen je bedrijfsdoelstellingen te behalen, maar in de kern is het bedoeld om je klantrelatie te verbeteren.
Door werkprocessen te optimaliseren zal de klant daar voordeel van ondervinden.
De Hunter CRM app helpt om doelen te stellen en jouw klanten beter te begrijpen.

Het gaat niet om je product, het gaat om de klant

Dit is heel verleidelijk. Je bent zo enthousiast dat je alleen nog maar over je product praat tijdens het gesprek. Klanten willen liever een oplossing voor hun probleem. Dat willen ze horen. Dus luister goed en stel de juiste vragen zodat je met een gerichte oplossing kunt komen. De klant wil zich graag begrepen voelen.

Vraag klanten om input

Probeer er achter te komen wat je klanten vinden van je organisatie en ook hoe ze jouw organisatie ervaren. Dit kan je wellicht helpen je dienstverlening onder de loep te nemen of eens kritisch te kijken naar de interne workflow. Blijven dingen liggen? Wordt er bijvoorbeeld snel gereageerd op vragen of verzoeken?

Doorloop zelf de customer journey

Door dit te doen zult je zelf ervaren waar wellicht de hobbels zitten en dan kun je ze ook aanpassen. Voor ieder product kan een andere customer journey gelden. Kijk dus kritisch naar dit onderdeel want het is belangrijk om te weten welke fases uit de klantreis belangrijk zijn voor je product of dienst, zodat je daar je strategie maar ook je klantgerichtheid / klantvriendelijkheid op aan kunt passen.

Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken

Klinkt logisch maar het is heel verleidelijk dit toch te doen.
Wanneer je verwachtingen schept bij de klant en die niet kunt waarmaken zal dit ervoor zorgen dat de klant je niet vertrouwt. En dat wil je niet! Dit is heel moeilijk te herstellen. Beter is het gewoon eerlijk te zijn in wat je wel kunt en dat ook waar te maken.

Probeer geen Nee te verkopen

Dit hangt een beetje samen met het punt hiervoor. Soms zijn er wensen die je niet direct waar kunt maken. Maar misschien zijn er alternatieve oplossingen. Probeer mee te denken en zoek echt naar een oplossing. Is dit toch niet mogelijk dan weet de klant dat je het in ieder geval geprobeerd heeft.

Wees persoonlijk

Probeer de klant altijd persoonlijk te benaderen. Doe dit omdat elke klant uniek is en ook graag zo benadert wilt worden. Dit geldt voor de sales en service/support afdeling. Noem, waar gepast, ook de klant bij zijn of haar naam.

Investeer in een lange termijn relatie

Ook dit lijkt makkelijker dan gezegd, maar ga niet voor de snelle winst. Een tevreden klant komt vaker terug. Wellicht verkoop je niet direct wat je had gewild, maar hou het gesprek vriendelijk. Zorg dat de klant er een goed gevoel van over houdt. Zo zal deze klant eerder geneigd zijn terug te komen.

klantgerichter met crm

Wees bereikbaar

Misschien een heel simpele tip, maar niets is zo vervelend voor de klant dan dat je niet bereikbaar bent. Dit kan telefonisch zijn of via e-mail. Dus zorg ervoor dat je gegevens eenvoudig te vinden zijn en dat er altijd iemand is om de telefoon aan te nemen of e-mails te beantwoorden. Laat klanten ook niet te lang wachten.

Benieuwd naar meer interessante artikelen?
klantgerichter met CRM

Waarom CRM gebruiken?

Met een CRM Systeem kun je klantgegevens centraal houden en up to date. Maar een CRM systeem doet nog veel meer. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen?

laptop buiten

E-mail marketing fouten

E-mail marketing is nog steeds een effectieve vorm van marketing. Maar er worden ook veel fouten gemaakt, welke?

Duurzaamheid

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Maar wat is duurzaam ondernemen eigenlijk? En wat zijn de mogelijkheden voor een kleine ondernemer?