QR code fraude tips

QR codes zijn niet meer weg te denken. Maar helaas zien we ook steeds meer criminelen die QR codes inzetten. Hoe doen ze dat en hoe voorkom je het?
Wat is een QR code ook al weer?
Lees dit artikel.
QR code
Een beschrijving bij de QR code

Een QR code is makkelijk te maken en we zien ze ook steeds meer. Helaas is het voor criminelen ook makkelijk om een QR code te maken.

$

Wat doen criminelen met een QR code?

$

Hoe kun je jezelf beschermen als consument?

$

En hoe kun je als ondernemer goed omgaan met QR codes?

Wanneer iemand een QR code scant dan wordt hij vaak naar een website geleid. Criminelen willen dat ook, maar dan naar hun eigen ‘nepwebsite’. Op die website vragen ze vervolgens om persoonlijke gegevens en proberen ze malware te installeren.

Hoe gaan ze te werk?

Hoe doen criminelen dat dan? Want die QR code heb je als ondernemer toch zelf gemaakt?
Natuurlijk is de QR die je als ondernemer hebt gemaakt niet het probleem. Maar stel dat je in openbare ruimten flyers hebt liggen met een QR code, dan plakken criminelen daar hun eigen QR code overheen.

De methode die ze meestal gebruiken is via de mail. Criminelen benaderen je via een mail en vragen je dan om een QR code te scannen om op die manier op hun website te komen. Vaak gebeurt dit met mails van Mijn Overheid of mails van banken.

Hoe herken je Quishing?

Quishing is een samenvoeging van de woorden QR-code en phishing.
Een QR code komt vaak met een toelichting van een stukje tekst of afbeelding. Scan dus nooit een QR code zonder begeleidende tekst.
Dit is ook een tip voor de ondernemer. Wanneer je gebruikmaakt van QR codes, voeg dan begeleidende tekst toe.
Let extra goed op wanneer QR codes op publieke plaatsen zijn opgehangen. Vooral als het niet duidelijk is aan welk merk het verbonden is. En kijk meteen ook of de QR code niet een sticker is die er overheen is geplakt.

Gepersonaliseerde winkelervaring
Gebruik een ‘veilige’ QR code scanner zodat je van te voren ziet naar welke URL je gestuurd wordt. Herken je het webadres niet? Klik er dan niet op.

Wordt er meteen gevraag op gevoelige gegevens te delen? Doe het dan niet, tenzij je zeker weet dat de website te vertrouwen is.

Een logo in de QR code. Dan denk je misschien, dan is het betrouwbaar. Criminelen kunnen deze logo’s makkelijk vervalsen. Als het logo van bijvoorbeeld een bank in de QR-code staat, is het aan te raden om de code dan eerst te scannen met de officiële app van die bank. Een vervalste code zal door de app worden geweigerd.

Waar je ook op kunt letten is een verkorte link (zoals bit.ly). Wanneer je met je camera de code scant, kijk dan of de URL verkort is. Dit is extra verdacht. Er is genoeg ruimte voor een volledig webadres. Waarschijnlijk proberen ze dan iets te verbergen.

Je hebt de QR code gescand, wat nu?

Wat moet je doen als je zo’n kwaadaardige code hebt gescand? Het is in principe geen probleem tenzij je dus gegevens achterlaat, betalingen doet of programma’s installeert. Hebben criminelen toegang gekregen tot je gegevens of je bankgegevens? Verander dan je wachtwoorden en blokkeer tijdelijk je bankrekening. En je kunt aangifte doen bij de politie.

Ben jij altijd alert en herken je fraude? Doe dan de fraude test.

Benieuwd naar meer interessante artikelen?

Hoe beveilig je je webshop

Het hacken van webwinkel accounts is een reëel gevaar. Je beschikt vaak over privacygevoelige gegevens van consumenten. Hoe kun je als ondernemer je webshop beveiligen?

Elektronische schaplabels

Elektronische schaplabels

Wat zijn elektronische schapkaartjes of schaplabels (ESL)? En wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer?

duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Maar wat is duurzaam ondernemen eigenlijk? En hoe pak ik dat aan als kleine retailer? Ontdek hier een aantal tips.