6 tips om een goede offerte op te stellen

In het Hunter CRM systeem kun je eenvoudig offertes opstellen en versturen. Maar wil je de deal sluiten is het belangrijk dat je een goede offerte opstelt.
Een goede offerte is meer dan een prijsopgave. Een goed opgestelde offerte kan net dat duwtje geven. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Waar moet je vooral aan denken?
Zorg dat de offerte er aantrekkelijk uitziet. Gebruik de huisstijl en zorg dat de offerte overzichtelijk is. Het volgende moet een offerte altijd vermelden:
Je bedrijfsgegevens
Klantgegevens
Datum
Offertenummer
Korte samenvatting van de gevraagde werkzaamheden
Het uurtarief of totaal prijs
Geldigheidsduur van de offerte
Verwijs naar je Algemene Voorwaarden. Verplicht is het niet, maar zo weet de potentiële klant wel meteen waar hij aan toe is.
Zorg dat je offerte klaar is om ook als overeenkomst gebruikt te worden. Zo kun je, wanneer er getekend wordt, direct starten.
Vermeld in je offerte het standaard uurtarief, maar daarbij ook altijd de bijkomende kosten. Hoe duidelijker je bent in je offerte hoe kleiner het risico is dat je later tegen onduidelijkheden aanloopt en wellicht incomplete betalingen.
Ga ervan uit dat de opdrachtgever vraagt om een oplossing en niet om een prijsopgave. Begin de offerte daarom ook met de vermelding van ‘het probleem’ en laat zien dat je hem hebt begrepen door de juiste oplossing te bieden.
Om je expertise kracht bij te zetten en om de potentiële klant over de streep te trekken kun je nog extra documenten meesturen. Dat zou product info, een vergelijkende studie of een referentieproject kunnen zijn.
Wanneer de offerte verstuurd is geef je de potentiële klant wat tijd, maar komt er geen reactie neem dan zelf contact op. Misschien zijn er zaken zoals prijs of levering die aangepast kunnen worden. Wellicht komt de deal dan wél inzicht, met wat aanpassingen.
Heb je tijdens het opmaken van de offerte meer projectinformatie nodig neem dan gerust contact op met de klant. Dit is niet onprofessioneel, je hebt juist weer een moment om de interesse te peilen en te vragen naar eventuele nieuwe ontwikkelingen. En je laat de klant zien dat je met de offerte bezig bent en het contact serieus neemt.
Benieuwd naar meer interessante artikelen?
tips goede offerte opstellen

Waarom CRM gebruiken?

Met een CRM Systeem kun je klantgegevens centraal houden en up to date. Maar een CRM systeem doet nog veel meer. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen?

laptop buiten

E-mail marketing fouten

E-mail marketing is nog steeds een effectieve vorm van marketing. Maar er worden ook veel fouten gemaakt, welke?

customer is king

Klantgerichter met CRM

CRM helpt je klantgerichter te zijn omdat je je data centraal hebt staan. Lees hier enkele tips hoe je kan blijven werken aan je klantgerichtheid.