Stel doelen

Wat zijn doelen die je kunt hebben? Denk bijvoorbeeld aan klanttevredenheid verhogen of klanten andere diensten aanbieden. Omzetverhoging is natuurlijk ook een doel of je kunt als doel hebben je klantenkring uit te breiden.

Wees een goede luisteraar

Voer goede gesprekken met klanten, bouw vertrouwen op. Probeer er achter te komen welke behoefte er is door goed te luisteren. “Veel organisaties blijken te luisteren om het luisteren en niet omdat ze de klant willen verstaan”.

Zorg voor structuur

Wat is het plan? Wat wil je bereiken? Wie is voor wat verantwoordelijk? Zorg voor structuur zodat iedereen weet wat hij wanneer moet doen. Werk de stappen uit en geef iedereen het gevoel verantwoordelijk te zijn voor klanttevredenheid. Evalueer regelmatig.

Breng relaties in kaart

Maak onderscheid tussen grote en vaste relaties, nieuwe opdrachtgevers of relaties of opdrachtgevers die het afgelopen jaar weinig hebben opgeleverd.
Breng ook in kaart tot welke specifieke doelgroep je bijvoorbeeld de komende 3 maanden wilt richten. Dit is makkelijker wanneer je de relaties goed in kaart hebt.

Deel kennis

Hou ze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied. Wees daarbij consequent in het delen van kennis. Door kennis te delen geef je klanten het gevoel dat je ze niet alleen maar iets probeert te verkopen maar dat je echt geïnteresseerd bent in de persoon en ze verder wil helpen.

Gebruik een systeem

Om je klantrelaties te beheren is een systeem onmisbaar. Bekijk hoe uitgebreid je je CRM systeem wilt inzetten. Dit kan in eerste instantie gaan om puur de basis gegevens van een klant maar om meer uit je klantrelatie te halen is het goed bijhouden van gegevens een must.
Benieuwd naar meer interessante artikelen?
relatiebeheer tips

Waarom CRM gebruiken?

Met een CRM Systeem kun je klantgegevens centraal houden en up to date. Maar een CRM systeem doet nog veel meer. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen?

laptop buiten

E-mail marketing fouten

E-mail marketing is nog steeds een effectieve vorm van marketing. Maar er worden ook veel fouten gemaakt, welke?

customer is king

Klantgerichter met CRM

CRM helpt je klantgerichter te zijn omdat je je data centraal hebt staan. Lees hier enkele tips hoe je kan blijven werken aan je klantgerichtheid.