Een kassa kopen, waar let je op?

Er gebeurt van alles in kassaland. Waar eerder de ondernemers nog gebruik maakten van een kasregister stappen velen over op een cloud kassa of een tablet kassa.
Uit onderzoek uitgevoerd door Panteia in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen in het najaar van 2017 blijkt dat 38% van de MKB-vestigingen een kasregister heeft. In 2011 was dit aandeel nog 53%. Het marktaandeel van de computerkassa’s is sterk toegenomen en bedraagt 62%. Gebruik je nog een kasregister maar wil je een andere kassa kopen?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder bespreken we er drie die op dit moment veel worden gebruikt:

On-premise kassa

De software wordt lokaal op een computer van de eigenaar van het kassasysteem geïnstalleerd

Cloud kassa

Deze kassasystemen zijn webapplicaties (zowel front-end als back-end) die op een internetserver bij de leverancier draaien. De kassa software is niet geïnstalleerd op de computer zelf maar draait in de cloud.

Tablet kassa

Een afrekensysteem op een tablet. Dit kassasysteem maakt gebruik van een ‘app’ die geïnstalleerd kan worden op een mobiel apparaat (meestal een tablet, maar soms ook een smartphone). Deze app is via het internet gekoppeld aan een back-end webapplicatie (o.a. voor functies als voorraadbeheer)

Maatwerk

Er zijn generieke, op meerdere branches gerichte kassasystemen. Ook zijn er systemen die ontwikkeld zijn voor een specifieke sector of zelfs branche binnen een sector. Een generiek pakket biedt vaak onvoldoende functionaliteit. Zo zijn er voor rijwielhandelaren bijvoorbeeld kassasystemen met een geschikte werkplaatsmodule. Denk dus goed na voordat je overstapt op een ander kassasysteem want het kan zijn dat je beperkt bent in je keuzemogelijkheden. Bedenk wat functionaliteiten zijn die je echt nodig hebt.

Omnichannel

Wil je een omnichannel kassa? Omnichannel houdt in dat alle schakels zoals de webshop en een app met elkaar verbonden zijn. Dus de klant kan net zo eenvoudig in de app zien of iets op voorraad is als in de webshop of op de verkoopzuil in de winkel. Wanneer alles met elkaar ‘verbonden is’ klopt de voorraad overal en stel je geen klanten teleur. Ook zorg je ervoor dat de klant je ‘overal kan bereiken’. Alles heeft dezelfde look en feel.
Wil je een ‘omnichannel ondernemer’ zijn dan moet je kassa daar klaar voor zijn. Vraag dat na bij de software leverancier voordat je overgaat tot de aanschaf van een ander kassasysteem.

Conclusie:

Wanneer je dan die drie opties vergelijkt zie je dat er voordelen zijn aan alle opties. Het hangt heel erg af wat je met je kassa oplossing wilt en hoeveel je er aan uit wilt geven. Als je alleen wilt verkopen en de boekhouding wilt bijhouden, maar verder geen al te ingewikkelde dingen dan zou een kassa app op een tablet een goede keus kunnen zijn.
Tegenwoordig bieden veel nieuwe kassa apps ook omnichannel mogelijkheden.

Bekijk ook deze stories:

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op!

+31 (0)88 110 1000

VectronConnect app POS Systeem voor slijterijen Tips offerte opstellen Is een bestelzuil iets voor jou? Een gratis kassa app?