Fysieke winkel vs online winkel

Op 1 januari 2022 waren er 83.800 fysieke winkelvestigingen in Nederland.
In totaal zijn er op dit moment 82.845 Nederlandse webwinkels.
Het CBS verwacht dat het aantal webwinkels in Nederland in het tweede kwartaal van 2023 met ruim 2400 zal toenemen ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Dus ja, er zijn veel webshops. En veel retailers zijn bang dat de consument alleen in de fysieke winkel komt om zich te oriënteren om dan later het product online te kopen. Maar onderzoek laat zien dat het juist andersom is.

“Groei online shoppen zet onverminderd door in 2022”
Fysieke winkel vs online winkel
Volgens een onderzoek van ABN AMRO herkent slechts 3 procent zich in ‘showrooming’

Showrooming

Volgens een onderzoek van ABN AMRO herkent slechts 3 procent zich in ‘showrooming’. 28% zegt zich eerst online te oriënteren om daarna het product te kopen in een fysieke winkel.
Eind 2022 stonden er 12.700 winkelpanden leeg in Nederland. Dat waren er 1700 minder dan het begin van dat jaar. Met 6 procent is de leegstand weer terug op het niveau van 2011 volgens de laatste cijfers van Locatus.

Al met al niet een heel somber beeld voor de fysieke winkels.
En toch is het dit jaar voor de tweede maal de Week van de stenen winkel.
Dit initiatief is in het leven geroepen om lokale stenen winkels te steunen. De zelfstandige winkelier wordt die week in het zonnetje gezet. Want het is geen geheim dat deze winkeliers het afgelopen jaren moeilijk hebben gehad. Maar wat is voor de ondernemer nu de juiste balans tussen de fysieke winkel en de online winkel?
Laten we eerst wat voordelen van beide opsommen:

Online winkelen

Je kunt 24/7 shoppen, overal

Geen gedoe met parkeren en parkeerplek zoeken

Toegang tot reviews

Je hoeft niet de drukte in

Je hoeft niet te sjouwen met je aankoop

Offline winkelen

Samen shoppen in een fysieke winkel is leuk!

Je kunt je aankoop direct meenemen en van genieten

Contact van mens tot mens

De fysieke winkel is een ontmoetingsplek

Voelen hoe zacht die trui is kan in een webshop niet

Cross channel zal de winkelier helpen

Cross channel houdt in dat je je producten via meerdere kanalen verkoopt. Dus een goede integratie tussen online en offline kanalen is dan noodzakelijk. De consument wil niet hoeven kiezen tussen de winkelstraat en de webwinkel maar wil wel beide kanalen tot haar beschikking hebben. Online en offline wordt steeds meer met elkaar verweven en kunnen elkaar daardoor versterken.

Fysieke winkel vs online winkel

Bestelzuil of verkoopkiosk

Zorg bijvoorbeeld in de fysieke winkel voor een plek om online te winkelen op bijvoorbeeld een bestelzuil. Dan kun je toch een product verkopen dat niet fysiek in de winkel aanwezig is. Door gebruik te maken van beide kanalen, heb je de mogelijkheid om verschillende communicatiemiddelen in te zetten en zo met je klanten in contact te blijven en te communiceren. Uit onderzoek blijkt dat consumenten die tijdens het winkelen in de fysieke winkel ook de website bezoeken op hun smartphone, 150% meer uitgeven dan degenen die dat niet doen.

Dus het is niet de fysieke winkel versus de online winkel. Het is de fysieke winkel EN de online winkel.
Maar iedere winkel zal moeten vechten voor z’n bestaan. Onderscheid je op het gebied van service en assortiment. Wees innovatief. Er zijn verschillende boetiekjes die in hun winkel verschillende diensten aanbieden zoals workshops, retouche diensten of speciale shopping nights. En denk ook aan de service click&collect.
Benieuwd naar meer interessante artikelen?

Omnichannel kassasysteem

De klant is overal. In de winkel, ze bestellen wat op de webshop en in de winkel gebruiken ze ook nog de app of er acties of aanbiedingen. Wil je ook een omnichannel ondernemer worden? Dan is de kassa het belangrijkste onderdeel.

Elektronische schaplabels

Elektronische schaplabels

Wat zijn elektronische schapkaartjes of schaplabels (ESL)? En wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer?

duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Maar wat is duurzaam ondernemen eigenlijk? En hoe pak ik dat aan als kleine retailer? Ontdek hier een aantal tips.