Je webshop beveiligen. Is dat nodig?

Hacker gepakt voor hacken webshops.
De politie heeft een hacker aangehouden die wordt verdacht van het hacken van accounts van webshops, digitale chantage en grootschalige phishingacties.

Uit recent onderzoek van Kaspersky blijkt dat webshops het vaakst door phishers worden gebruikt als lokaas (15,8 procent), op de voet gevolgd door internetportals (15,5 procent) en banken (10 procent).

Het hacken van webwinkel accounts is dus een reëel gevaar. Je beschikt vaak over privacygevoelige gegevens van consumenten. En als webwinkelondernemer moet je daar zorgvuldig mee omgaan.
Hoe kun je als ondernemer je webshop beveiligen? Hoe kun je voorkomen dat je webshop gehackt wordt?
Hieronder een aantal tips.

Let op vage emails en betaallinks

Het gaat vaak om automatische spam. Maar er zit soms ook mail tussen van zogenaamde banken of een email met een betaallink erin. Je ontvangt misschien een mail die van een klant lijkt met daarin een bijlage. Je bent dan waarschijnlijk geneigd om de bijlage te openen. Maar kijk eerst of de email daadwerkelijk van jouw klant is. Je loopt het risico om een virus te krijgen op je pc of je kunt hackers onbedoeld toegang geven tot je email.

Beveilig je webshop

Een fysieke winkel heeft ook sloten en beveiliging. Een webshop moet daarom ook goed beveiligd zijn. Maar dat vraagt wel enige expertise. Heb je dat niet, schakel dan iemand in die dat wel heeft. Je webwinkel en ook je klanten worden dan beveiligd tegen hackers, spam e-mails en andere praktijken.

Sla wachtwoorden op in een beveiligde omgeving

Als je een webwinkel beheert dan heb je vaak veel inlogcodes nodig voor diverse programma’s en websites die je gebruikt om je onderneming te runnen. Het is een uitdaging om al die inlogcodes en wachtwoorden te onthouden. Maar het beste is om al je wachtwoorden te onthouden en ze nergens op te slaan. Wanneer je ervoor kiest je wachtwoorden op te slaan doe dat dan veilig. Er zijn verschillende manieren om dit in een beveiligde omgeving te doen. Je kunt ook een heel sterk wachtwoord bedenken en daarop variëren.

Wat kun je nog meer doen om je webshop te beveiligen:

Z
Maak een back-up strategie
Z
Installeer antivirussoftware. En houdt die up to date
Z
Kies voor betrouwbare hosting
Z
Gebruik een captchacode voor contactformulieren op je webwinkel
Z
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen. Update je software zoals je webwinkelsoftware maar ook je mailingsoftware.
Z
Laat klanten wachtwoorden aanmaken die bestaan uit meer dan 8 tekens, minimaal 1 vreemd teken en een hoofdletter
Wil je meer blog artikelen lezen?
webshop beveiligen

Waarom CRM gebruiken?

Met een CRM Systeem kun je klantgegevens centraal houden en up to date. Maar een CRM systeem doet nog veel meer. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen?

kassa kopen

Checklist kassasysteem kopen

Het kiezen van een kassasysteem dat bij je past, kan best lastig zijn.
Daarom deze korte checklist om je te helpen bij deze keuze…

customer is king

Customer journey webshop tips

Uit onderzoek onder 1000 Nederlandse consumenten blijkt dat een derde van de shoppers een aankoop niet afmaakt door een stressvolle online koopervaring. Hoe kun je dat nu voorkomen?