Showrooming en kopen in de winkel

Ooit gehoord van ‘showrooming’?
Misschien niet, maar je kent wel de klant die een product eerst in de winkel bekijkt en daarna het product online besteld. Volgens Brits onderzoek (RetailChoice) lopen de winkeliers daardoor ieder jaar ongeveer 21 miljard euro mis.
showrooming

Het onderzoek laat verder zien dat één op drie Britse consumenten een keer per maand aan showrooming doet.
Een op de tien zou dat zelfs elke week doen. Per consument ging afgelopen jaar dus zo’n 547 euro aan omzet verloren.
Hoe zit dat in Nederland?
Twee derde van de Nederlandse bevolking geeft toe wel eens aan showrooming te doen blijkt uit Mobile onderzoek van TNS. Het aankoopbedrag van shoppers is de afgelopen jaren duidelijk veranderd. Consumenten doen in de winkel meer research via de smartphone. Ze willen vaak de laagste prijs en het best bijpassende product.

%

van de Nederlanders vergelijkt in de winkel prijzen met andere retailers die hetzelfde product aanbieden

%

leest online recensies in de winkel

%

bezoekt sociale media om een aankoopbeslissing te ondersteunen

%

vraagt vrienden en familie om hun mening

Wat kun je als retailer nu doen om een klant toch aan te zetten tot het kopen in de winkel?

Plaats bestel/verkoop zuil

Wat opvalt is dat volgens het eerder aangehaalde onderzoek, de kans op showrooming aanzienlijk daalt als er meer verkoopmedewerkers rondlopen. Maar om hetzelfde probleem aan te pakken kunnen retailers ook een bestelzuil in de winkel plaatsen. Hier kunnen klanten het hele assortiment bekijken, direct afrekenen en thuis laten bezorgen.

Goed personeel

Speel in op het shopgedrag van de consument. “Bovendien geeft 51% van de shoppers waarschijnlijk meer instore uit als medewerkers gepassioneerd en deskundig zijn. Door ervoor te zorgen dat het personeel goed opgeleid is en er vertrouwen in heeft om met klanten te praten over de producten die in de winkel kunnen worden gekocht, kunnen winkels beter voldoen aan de eisen van shoppers die mogelijk worden overspoeld met het aantal producten dat nu instore en online beschikbaar is”. (Oliver Wren van RetailChoice)

Vond je dit interessant?

We versturen 4x per jaar een nieuwsbrief.
Meld je aan en ontvang tips en updates.