Wat is een QR code?

QR codes – hoe kun je ze gebruiken?

Rond 2010 kregen we langzaam smartphones met ingebouwde QR-codescanners.
Anno 2021 hebben de meeste smartphones deze functionaliteit, waardoor retailers een krachtige marketingtool in de broekzak van hun klanten hebben.
Gegevens laten zien dat het gebruik van QR-codes is gestegen van 35% in september 2020 naar 83% in april 2021.
Maar wat zijn QR-codes eigenlijk? En hoe kunnen merken ze gebruiken om sterkere klantervaringen te creëren?

Wat is een QR code?

QR codes (waarbij de QR staat voor “quick response”) zijn machineleesbare codes die doorgaans worden gebruikt voor het opslaan van URL’s of andere informatie waar de camera op een smartphone toegang tot heeft.
Een QR code werkt op dezelfde manier als een streepjescode: het is een code die kan worden gescand en geïnterpreteerd door een ander apparaat. Elke QR code is opgebouwd uit een aantal zwarte vierkantjes die stukjes informatie vertegenwoordigen. Als zakelijke tool zijn QR codes krachtige middelen om snel links of gedetailleerde informatie te delen zonder dat de kijker een lang webadres hoeft in te voeren.
QR codes kunnen de kloof tussen offline en online overbruggen. Onthoud gewoon: het doel van de QR code moet duidelijk zijn voor een klant, het moet voor hen gemakkelijk te gebruiken zijn en het moet enig voordeel of waarde bieden voor het gebruik ervan.
Meg Button, Shopify Expert

QR codes zijn veel krachtiger dan veel retailers denken. Als een klant een QR code scant, is dit een activiteit met een hoge intentie waar merken positieve ervaringen omheen kunnen (en moeten) creëren. Merken moeten creatieve manieren vinden om deze kans te grijpen.
Kristen LaFrance, Director of Community at Repeat

Wie gebruikt QR codes?

QR-codes worden door winkeliers in verschillende omgevingen en contexten gebruikt.
Marketeers gebruiken ze in tijdschriften, advertenties, visitekaartjes, verpakkingsmaterialen etc. De smartphone gebruikers scannen de QR codes om snel toegang te krijgen tot informatie via hun mobiele apparaten.
Uit de gegevens blijkt dat het gebruik van QR codes in opkomst is:

%

van de shoppers blijven QR codes gebruiken

%

van de shoppers heeft afgelopen 3 maand QR codes gescand

%

is het er sterk mee eens dat ze een toename in het gebruik van QR codes zien.

Manieren om QR codes te gebruiken

QR codes kunnen op veel manier gebruikt worden. Laten we eens kijken naar een paar manieren hoe je QR codes kunt gebruiken om je marketinginspanningen voor de detailhandel te stimuleren.

Leid klanten naar je website

QR codes bieden de perfecte gelegenheid om je klanten naar een strategische bestemmingspagina te leiden. Hierdoor wordt een potentiële klant aangemoedigd om een zeer specifieke actie te ondernemen die hen dieper in het klanttraject brengt, aangezien de code de gebruiker naar een pagina leidt met een relevante call-to-action en volgende stappen.
Je kunt je klanten doorverwijzen naar gedetailleerde productinformatie, hen helpen een aankoop te doen, hen meer over je merk leren, instructies doornemen en nog veel meer.

Verzamel gegevens van klanten

Met het huidige veranderende gegevensprivacybeleid, zijn gegevens van derden in 2021 grotendeels van tafel. Dat is waar first-party gegevens binnenkomen. Deze gegevens komen rechtstreeks van de bron: jouw klanten.
Het verzamelen van first-party data is eenvoudig met QR codes. Gebruik QR codes als contactloze feedbackformulieren om klantgedrag en feedback beter te begrijpen.

Moedig klanten aan om productrecensies achter te laten

97,7% van de consumenten leest recensies voordat ze een online aankoop doen, en uit een onderzoek blijkt dat consumenten nu meer geneigd zijn een recensie te schrijven dan ooit tevoren: 72% van de Amerikaanse consumenten heeft een recensie geschreven voor een lokaal bedrijf (tegen slechts 66% in 2019.)
Als je een fysiek product verkoopt, voeg dan een QR code toe aan het prijskaartje van het product, samen met instructies voor het gebruik ervan. Met een simpele smartphonescan kan de klant vervolgens direct naar de pagina worden geleid waar hij het product kan beoordelen. Dus wat houdt je klanten tegen om een recensie te schrijven? Kortom: gemak.
wat is een qr code

QR code valkuilen

QR codes zijn uiterst waardevol voor retailers, maar er zijn enkele valkuilen waar je rekening mee moet houden als je ze gebruikt.
Welk formaat gebruiken?
Hoewel de meeste van de nieuwste smartphones ingebouwde geavanceerde QR codescanners hebben, kunnen ze nog steeds autofocusproblemen tegenkomen. Als een code te klein wordt afgedrukt, wordt het voor je klanten moeilijk om te scannen, wat het belangrijkste element is om QR codes te laten werken. Aan de andere kant, als het te groot is, loop je het risico dat de code wordt misvormt.
Tip: scan de code eerst zelf om te controleren of deze goed werkt.

Slecht internet
QR-codes werken door gebruikers om te leiden naar een specifieke webpagina. Als je de code in een gebied zonder internetverbinding heeft geplaatst, kunnen je klanten niet profiteren van de code.

Te ver van de scanner
Hou je QR-code toegankelijk door deze op een afstand te plaatsen die gemakkelijk kan worden gescand door gebruikers.

Tot Slot

QR codes kunnen ongelooflijke troeven voor je merk worden als je ze correct gebruikt. Begin met het identificeren van het functionele gebruik van QR codes die je voor je merk kunt gebruiken.
Zodra je duidelijk weet hoe je ze gaat inzetten, kun je onze gratis QR codegenerator gebruiken om aan de slag te gaan met het maken van een digitaal contactpunt voor je merk.

qr code logo

Vond je dit interessant?

We versturen 4x per jaar een nieuwsbrief.
Meld je aan en ontvang tips en updates.