Verschil tussen een webshop en een website

Waarom zou je dat willen weten? Omdat beide een andere aanpak nodig hebben.
Misschien heb je al een website en overweeg je een webshop. Ook dan is het goed om het verschil te weten.

Webshop

Een webshop is veel meer gericht op verkopen. Je moet het zien als een online winkel. Bezoekers kunnen zoeken op producten of diensten en besluiten die te kopen. Vaak is er ook een zoekfunctie met filteroptie om een overzicht te krijgen.

Er zit een afrekenmodule in om de producten of diensten te kunnen bestellen. Dit gebeurt dan via een online winkelwagentje.

Website

Een website gaat meer over informeren.

In contact komen met de bezoeker. Informatie delen of kennis delen. Dat kunnen de openingstijden zijn, nieuws of blogartikelen. Er wordt gebruik gemaakt van teksten, foto’s of beelden. Op een website wil je ook vaak een bepaalde sfeer creëren. Of een gevoel dat je iets wilt hebben of meemaken.

Ik heb al een website. Kan ik mijn webshop koppelen aan mijn website?

Dat kan. Maar soms kun je er ook achter komen dat samenvoegen beter is. Wanneer je weinig inhoud op de website hebt staan is het wellicht beter om één kanaal te gebruiken. Een webshop biedt ook de mogelijkheid om behalve producten aan te bieden, te informeren.

Een webshop vraagt meer aandacht dan een website

Denk aan de kosten

Over het algemeen is een webshop duurder dan een website. Dit omdat de techniek wat ingewikkelder is. Er zit o.a. een betaalmodule achter. Dat heeft een website niet. Een webshop heeft ook meer disksspace nodig omdat je vaak gebruikt maakt van veel foto’s.

Als je besluit beide te doen, zorg dan dat de look en feel hetzelfde is. Een webshop vraagt meer tijd en aandacht dan een website. Het updaten van het productassortiment, verwerken van bestellingen, verwijderen van artikelen die niet meer leverbaar zijn, een logistiek proces opzetten. Kies je voor beide, besef dan ook dat je beide moet onderhouden.

Voordelen webshop

Voordelen website

Z

Klanten kunnen een verlanglijstje maken

Z

24 uur per dag, 7 dagen in de week open

Z

Uitgebreid assortiment

Z

Minder onderhoud qua boekhouding etc.

Z

Goedkoper

Z

Je kunt snel beginnen

Tot slot

Of je nu voor een webshop of een website gaat, zorg dat je online actief bent! Het draagt er ook toe bij dat je geloofwaardiger bent. Mensen zoeken online en als ze je dan niet  vinden gaan ze naar een ander.
Vertel via al jouw kanalen dat je een webshop of een website hebt. Laat ze weten dat ze online kunnen shoppen en geef het de tijd.

Benieuwd naar meer interessante artikelen?

Een gratis kassa app?

Als startende ondernemer heb je te maken met grote investeringen en onzekere inkomsten. Het klinkt aanlokkelijk om ook op een kassasysteem te besparen. Maar wat zijn dingen waar je toch even bij stil moet staan?

kassa en de belastingdienst

Checklist kassasysteem kopen

Het kiezen van een kassasysteem dat bij jou en je onderneming past, kan best lastig zijn. Bekijk daarom deze korte checklist om je te helpen bij deze keuze.

softpos

Wat is softpos?

Is softpos hetzelfde als een smartpos? Wat zijn de voor- en nadelen? En is het wat voor mij als ondernemer?