Wat is Proximity Marketing

Gebruikers van een device (smartphone) krijgen automatisch berichten gestuurd wanneer zij bluetooth hebben ingeschakeld. Dit krijgen zij alleen wanneer zij in de buurt zijn van speciale devices voorzien van een beacon. (een zender) Dit kan een plasmascherm zijn of een multimedia zuil.

Hoe werkt het?

Ten eerste moet de consument een mobiel bluetooth apparaat hebben binnen bereik van de marketing techniek.
Een beacon moet gelokaliseerd zijn in de omgeving waar de consument op dat moment aanwezig is om marketing berichten of andere informatie te ontvangen of verzenden.
De consument zal de bijhorende app geïnstalleerd moeten hebben om de push notifications te ontvangen.

Waar op letten?

Wanneer je de beacons gaat plaatsen zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Van beschikbare stroom voorzieningen tot het kiezen van de juiste beacon. Eenmaal geplaatst zal de beacon communicatie in 3 stappen uitgevoerd worden.

Apparaat detectie

Een beacon scant naar een mobiel bluetooth apparaat in de buurt, terwijl het zijn ID nummer uitzendt (het nummer is uniek voor elke beacon) bij reguliere intervallen.
De ‘omgeving bewuste’ mobiele app zal ook een lijst van beacon ID nummers bij houden van alle beacons die geactiveerd zijn en zal ze met hun omgeving associëren.
Wanneer het ID van de beacon en van de app matched laat het de app weten dat de beacon in de buurt is.

Permissie verzoek

Voor elk mobiel bluetooth apparaat die gedetecteerd wordt in de omgeving van de beacon, zal de mobiele app een verzoek sturen naar de consument om zijn permissie te communiceren met zijn of haar mobiel apparaat. (dit verzoek wordt eenmalig gedaan)

Content upload

Als de consument eenmaal permissie heeft gegeven, zal het hem of haar een bericht versturen dat is geconfigureerd binnen in de app. Door op het bericht te tappen open je de app.
Dan zal de app je een persoonlijk marketing bericht tonen in de vorm van tekst, plaatje, audio of video.

Waar moet je op letten voordat je gaat starten met Proximity Marketing?

Design

Kies een beacon die goed met je interieur design samengaat en het esthetisch uiterlijk van de locatie.
Terwijl de beacon fabrikanten druk bezig zijn een nieuwe generaties beacons te ontwikkelen, is het kiezen van de juiste beacon erg ingewikkeld.
In een museum bijvoorbeeld zal je een beacon willen die goed samen gaat met het interieur van het gebouw. Voor beacons die buiten hangen moeten de beacons sterk en weerbestendig zijn.

Batterij

De meerderheid van de beacons die verkocht worden zijn batterij aangedreven. Daarom is het belangrijk de batterijduur te weten als het gaat om een grootschalige plaatsing van beacons en te weten hoe je tijdig de vervanging van de batterij te weten komt en of de batterij eenvoudig te vervangen is. Deze factoren zijn erg belangrijk.
Een makkelijke manier om deze uitdagingen te voorkomen is door alternatieve energie beacons te nemen. Zoals een usb-enabled beacon. Wanneer je de beacons buiten plaats dan wordt het wat moeilijker om een usb te gebruiken. Je kunt dan electro-magnetisch aangestuurde beacons plaatsen.

Proximity marketing in combinatie met een retail app

Wanneer je beacons gebruikt in combinatie met een retail app kan dat 500% meer groei geven in interacties vergeleken met standaard push notificaties, volgens een onderzoek gedaan door InMarket. Hier zijn een paar tips die zullen helpen met effectief en impactvolle proximity marketing:

Integreer de verlanglijst van je klanten met hun sociale netwerk accounts.
Beacons kunnen helpen met het overbruggen van online en offline shoppen door hun verlanglijst en social media accounts te synchroniseren met de app in realtime.
Voeg utility toe aan de app. Wanneer het aankomt op beacon marketing, is een van de meest cruciale aspecten dat retailers elke stap van hun klanten begrijpen en gepaste notificaties sturen waar de klanten van profiteren.
Integreer uw app met andere apps van derde partijen.
Probeer verder te kijken dan binnen je eigen deuren. Een auto verhuur app zou je kunnen integreren in een vliegtuigmaatschappij app. Zo maak je het klanten gemakkelijk om bijvoorbeeld een auto te boeken op een vliegveld.
Gebruik meer dan de gebruiker zijn locatie in de berichtgeving.
Het niet personaliseren van notificaties anders dan hun locatie kan resulteren in een gebrek aan contextualisering. Om dit te voorkomen moeten merken eerst inzicht krijgen in de klant zijn gedrag. Dit kan worden gedaan door customer royalty programma’s te integreren in hun beacons.

Veel gemaakte fouten in Proximity marketing campagnes

De meeste marketeers starten een eigen proximity marketing campagne zonder een helder doel voor ogen te hebben. Dit heeft dan ook geresulteerd in teleurstellende beacon trials.
Wat is er voor nodig om een succesvolle beacon campagne uit te rollen?
Hoe kunnen merken de aandacht van klanten krijgen en ze interesseren om de app te gebruiken?
Hier zijn 2 voorbeelden van fouten die marketeers moeten voorkomen in hun beacon campagnes:

Het niet zetten van een limiet van de berichten die de beacon verzendt.

Volgens een studie van InMarket kunnen teveel irrelevante push berichten er voor zorgen dat consumenten de app zullen verwijderen.
Met elke push notificatie riskeren ze een gigantische daling van 313%.

Om dit te voorkomen moeten merken strenge regels volgen.
Een klant kan een bepaalde tijd door een gang wandelen van een afdeling in een winkel. De beacon detecteert dit en kan zien op welke afdeling de klant het langst rondloopt. Om ervoor te zorgen dat de klant niet te veel berichten krijgt dient er een drempel, threshold, ingebouwd te worden. Wanneer de klant zich lang genoeg op die locatie bevindt constateert de app dat de klant geïnteresseerd is in die afdeling.

Bijvoorbeeld als een winkel de threshold tijd op 4 minuten heeft staan, en een klant begeeft zich langer dan 4 minuten in deze afdeling dan is de kans erg groot dat de klant geïnteresseerd is in deze afdeling.
Dan zal de app pas een push notificatie sturen. Zo voorkomt een retailer dat de consumenten niet gespamd worden met irrelevante producten.

De beacons alleen gebruiken om push notificaties te sturen.

Terwijl merken druk bezig zijn de online en offline marketing wereld dichter bij elkaar te brengen, is het cruciaal dat ze de beacons niet alleen gebruiken om push notificaties te sturen. Dan wordt er een slechte gebruikers ervaring gecreëerd.
Volgens een eMarketer rapport, verwachten consumenten meer gepersonaliseerde aanbiedingen dan platte kortingen van bepaalde merken.
Het is beter customer loyalty programs in te zetten en klanten te belonen voor hun acties en betrokkenheid in plaats van hun aankopen.

CASES
WAT HEEFT GELEID TOT DE MISLUKKING VAN DE ARTS CENTRE MELBOURNE BEACON TRIAL?
Tijdens het Melbourne festival in oktober, gebruikte Arts Centre Melbourne de beacons om cafe’s en kroegen te promoten, om eten en drank aan te bieden op die plek.
Een van de grootste fouten die ze gemaakt hebben is dat ze eten probeerden te verkopen op een culturele arena.

Een theater is geen plek waar je heen gaat voor het eten, het ging om optredens die daar getoond werden. De beacons hadden in dit geval de evenementen om de showcases heen moeten promoten. Dit maakte de berichten om het evenement irrelevant.

LEVI’S GEBRUIKT BEACON TECHNOLOGIE OM KLANTEN BUITEN HUN WINKELS TE BEREIKEN
Terwijl de meeste gebruikers van beacons focussen op het sturen van push notificaties binnen het bereik van de beacons in de winkels, zijn er ook merken die verder denken dan de in-store aanbiedingen.
Levi’s gebruikt tegenwoordig beacon billboards die een aanbieding verstuurt om de klanten naar de dichtstbijzijnde Levi’s winkel te sturen voor een aanbieding.
Dit was een poging van levi’s om te kijken of de bezoekers van de fysieke winkels de billboards ook zagen, en of ze dan naar ook echt naar de winkel gingen of dat ze het product op de website kochten.
BLUETOOTH GESTUURDE ARMBAND TRACKED KINDEREN OP HET STRAND.
In Nivea’s advertentie campagne Ad Shield zat een armband die je uit het blad kon scheuren die je waarschuwde als je kind te ver weg dwaalt. De armband in het magazine was gemaakt van speciaal water bestendig papier met ingebouwd lokaliseer apparaat die met de Nivea app kon worden gesynchroniseerd.
In de app konden de ouders instellen wat de gewenste afstand is voor de kinderen. Wanneer het kind zich buiten het grensgebied bevond gaf de app gelijk een alert op de telefoon van de ouders. Nivea won de mobile grand prix award voor deze campagne.
JAPAN AIRLINES GEBRUIKT BEACONS OM DE SERVICE OP DE VLIEGVELDEN TEN OPZICHTE VAN DE KLANTEN TE VERBETEREN.
Japan airlines startte een beacon trial in Tokyo’s Haneda Airport. Het personeel kreeg smartwatches die werkten met low energie bluetooth.
Dit was om het management te helpen met het sneller reageren op verzoeken van de klanten.
Beacons die geplaatst waren in de terminal boarding gate werden gebruikt om de locatie van het personeel met de smartwatch door te geven.

Met deze informatie kon het management opdrachten sturen naar het personeel die het dichts in de buurt waren zodat ze zo snel mogelijk konden helpen op de locatie.
Het personeel kon ook de informatie updates zien van de vluchten op hun smartwatch.
De vliegmaatschappij gebruikt de beacons om de klanten service te verbeteren en niet het promoten van de producten die ze verkopen.

HOUSE OF FRASER GEBRUIKT ETALAGEPOPPEN UITGERUST MET BEACONS
House of Fraser heeft onlangs beacons in gebruik genomen in Aberdeen.
Om te profiteren van de proximity marketing campagne met beacons moeten de bezoekers de app van Iconeme downloaden op hun smartphone voordat ze content kunnen ontvangen.

Wanneer de klanten binnen een straal van 50 meter van de etalagepoppen lopen krijgen klanten meer informatie over de kleding die de poppen dragen, de prijs, maat en locatie van het product in de winkel. Ook kunnen ze de producten via social media delen.

CARREFOUR GEBRUIKT BEACONS OM ROUTE WINKELWAGENTJE TE VOLGEN
Carrefour gebruikt beacons in winkelwagentjes en in de plafonds in drie van hun filialen in Madrid om de route die de klanten afleggen vast te leggen.
De data die vastgelegd wordt, wordt weer gebruikt om de ‘flow’ op de vloer te bekijken en waar mogelijk te verbeteren.
Dit wordt gedaan om een paar dingen in kaart te brengen zoals het aanpassen van de product selectie voor elke winkel, het optimaliseren van product plaatsing, relevante producten laten opvallen en het bij elkaar plaatsen van producten.
Ook kan er toegang gegeven worden tot producten die niet in de schappen liggen, en kunnen klanten makkelijk toegang hebben tot feedback van andere klanten en verkopers.

Vond je dit interessant?

We versturen 4x per jaar een nieuwsbrief.
Meld je aan en ontvang tips en updates.