Kijk uit: Malware verstuurd naar verschillende Nederlandse bedrijven
In het eerste kwartaal van dit jaar is de hoeveelheid ransomware met bijna een kwart gegroeid
Computervirus treft netwerk gemeenten

Dit soort berichten lezen we helaas te vaak. Maar wat doet een virus precies? En hoe voorkom ik ransomware? In dit artikel kun je lezen wat deze verschillende virussen zijn, en krijg je enkele tips om malware te voorkomen. Er zijn ongelooflijk veel soorten malware maar we lichten er een paar uit.

Wat is een virus?

Een virus is een stukje code dat zonder toestemming van de eigenaar wordt ‘geïnstalleerd’ op de computer. Dit stukje code kan zich vermenigvuldigen en is altijd schadelijk voor je pc.
Het ene virus zal proberen om je hele harde schijf te formateren en een ander virus zal proberen bepaalde systeembestanden te overschrijven. Kortom, je bent alles kwijt wat op je harde schijf stond.

Wat is Spyware?

Spyware, de naam zegt het al spioneren. Het aftappen van gegevens. Spyware heeft als doel om je pc gebruik te controleren. Meestal wordt de informatie die ze aftappen gebruikt voor reclamedoeleinden.
Ook gebeurt het door gevoelige gegevens van de gebruiker zoals wachtwoorden of creditcardgegevens te achterhalen. Vaak gebruiken ze dan je emailaccount om spam te verzenden.

Wat is malware?

Malware is een lastige term. Het komt van het Engelse malicious software. Het is meer een overkoepelende term die verschillende soorten schadelijke(malicious) software omvat. Zoals hierboven beschreven is bijvoorbeeld spyware een type van malware. Je kan eigenlijk zeggen dat dus alle spyware malware is, maar niet alle malware spyware.

tips op malware te voorkomen

Wat is ransomware?

Ransomware valt ook weer onder malware. Deze software blokkeert een computer. Of versleutelt bestanden(cryptoware). Ook het woord ransom zegt het al, ze willen ‘losgeld’.
Pas wanneer je betaalt kun je de bestanden op je computer weer gebruiken.

Wat is een Trojan Horse?

Letterlijk: Paard van Troje. Wie goed opgelet heeft met geschiedenisles weet dat het hier gaat om de Trojaanse oorlog. Er werd een houten paard gebruikt om alle manschappen in te verstoppen zodat ze de stad konden binnen dringen.
Dit bestand is dus ook bedoeld om onopgemerkt je computer binnen te dringen en zich op je harde schijf te nestelen om daar z’n werk te gaan doen. Een Trojan doet dat door zich te vermommen als een nuttig programma. Een Trojan verspreidt zich niet naar een andere pc, maar de hacker maakt gebruik van uw pc terwijl je online bent. Daar kan de hacker je bestanden bewerken, kopiëren of verwijderen.

Hoe weet je nu of je malware op je pc hebt?

Een aantal dingen vallen dan op. Vreemde pop-ups. Vooral wanneer ze voortdurend in beeld verschijnen zelfs wanneer je geen enkele browser open hebt staan.
Je browser wordt omgeleid. De browser gaat er op de meest vreemde momenten vandoor naar een andere website. Je opent bijvoorbeeld Google maar komt terecht op een site die je niet kent, vaak met allerlei reclame.
Onbekende software zoals dreigende meldingen van beveiligingssoftware die je niet kent. Deze software spoort je aan om vooral meteen actie te ondernemen.
Vreemde posts op social media is ook een kenmerk dat je gehackt bent. Dit kan dus door malware komen maar je social media-account kan ook gehackt zijn. De berichten die ‘jij verstuurt’ infecteren anderen weer.

Na dit gelezen te hebben denk je vast, ik raak m’n pc nooit meer aan, lees geen emails meer en verwijder mijn social media-account. Tja, dat is de meest betrouwbare oplossing maar enigszins onredelijk. Je kunt je wel degelijk beschermen tegen dit soort aanvallen.
Wees gewoon alert! De beste virusscanner ben jezelf!

Wat doet ActaBlue?

Wanneer je in de Remote omgeving werkt, maak je gebruik van een beveiligde omgeving. Je gebruikt een gebruikersnaam en wachtwoord. Wij maken dagelijks een back-up. Dus mocht je harde schijf door een virus zijn getroffen kunnen we altijd nog bij je data.
Wat wel aan te raden is, verander je wachtwoord regelmatig. Voor tips kunt je dit artikel eens lezen.
ActaBlue beheert de Firewalls, Virusscanners en Anti Spyware. Onze beveiligingssoftware is altijd up to date. Je benadert je data via een Gateway (een netwerkpunt dat dienst doet als toegang tot, in dit geval, jouw zakelijke netwerk)
Er wordt gebruik gemaakt van een SSL (Secure Sockets Layer) certificaat.
Op deze manier is de ‘weg’ naar je bestanden in de cloud beveiligt.

Verander je wachtwoord regelmatig!

Wat kun je zelf verder doen?

Zoals hierboven al gezegd, verander je wachtwoorden eens in de zoveel tijd. En gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord.
Ontvang je verdachte mail? Open de bijlage dan nooit! En meld het ons.
Maar wat is dat een verdacht mailtje vraag je je misschien af.
Vaak is het een mailtje van iemand die je niet kent. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn en dat maakt het lastig om malware te herkennen.

Soms komt het voor dat je een mail krijgt van je bank. Terwijl je de mail leest zie je dat er wat taalfouten instaan of dat je gevraagd wordt gegevens te verstrekken door eerst op een link te klikken en dan je gegevens achter te laten. Dit duidt al op een verdachte mail.
Onze virusscanner en spamfilters houden bijna alle verdachte mail tegen, maar het kan dus zijn dat er wat doorglipt. Dan is het aan jezelf om deze te herkennen en daar goed op te reageren.
Dit geldt zeker voor je mail die niet bij ons in de cloud staat.

Vond je dit interessant?

We versturen 4x per jaar een nieuwsbrief.
Meld je aan en ontvang tips en updates.