Wat zijn elektronische schaplabels?

Elektronische schapkaartjes of schaplabels (ESL) is een elektronisch systeem van schaplabels die in supermarkten en of andere winkels worden gebruikt om de prijs en andere informatie van producten dynamisch weer te geven. Wat zijn de voordelen voor de ondernemer?
Het feit dat je dynamische prijzen kunt doorvoeren in realtime geeft een echte omnichannel-ervaring en verhoogt de klantloyaliteit.

Smart item labels

Deze labels kun je bevestigen aan producten als schoenen of tassen. Of denk aan andere markten zoals apothekers, musea of magazijnen. Kortom je kunt op een flexibele manier met je productprijzen om gaan om ze up to date houden en in te spelen op de laatste prijsontwikkelingen in de markt. En het mooie is, het wordt steeds toegankelijker voor kleinere retailers.

Daarom hieronder 5 voordelen van het gebruiken van ESL’s:

Verlagen van kosten

Verlagen van kosten, hoe dan? Heel simpel, je hoeft niet steeds fysieke labels te ontwerpen, afdrukken en verdelen. Dit scheelt ook in personeelskosten. De digitale labels werken op een batterijtje met een ultra laag energieverbruik. Vaak kunnen ze tot 5 jaar actief blijven op één batterij.
“Zo’n schapkaartje is zogezegd ‘elektronisch papier’. Het verbruikt alleen stroom op het moment waarop je informatie op dat kaartje – de prijs, bijvoorbeeld – aanpast. Dus dat is een fractie van een seconde stroomverbruik. Hierdoor kunnen elektronische schaplabels gewoon uit middels een batterijtje, er hoeft geen stroomkabel naartoe. Dat scheelt heel veel kosten.”
Bart Fischer

En het signaleert assortimentsveranderingen. Stel, er gaan tien wijnen uit het assortiment en er komen tien andere voor in de plaats, dan kunnen medewerkers via de informatie op handterminals de informatie krijgen dat die wisseling van die tien wijnen moet worden uitgevoerd.
Eelco Hos

Extra informatie

Veel retailers gebruiken verschillende kanalen om hun klant te bereiken. Hun fysieke winkel, webshop, social media, e-mail. ESL’s helpen daar ook bij afhankelijk van wat je precies toont. Een digitaal schaplabel kan het voorraadniveau tonen, voormalige prijzen en compatibele producten.
Elektronische schaplabel

Prijzen zijn accuraat

Dit is heel belangrijk want consumenten verliezen hun vertrouwen in een bedrijf als de prijzen in de winkel niet overeenkomen met de onlineprijzen.
Het voorkomt teleurstelling als je één gestandaardiseerd prijssysteem hebt.
Je kunt ook je actieprijzen afstemmen, wijzigingen controleren vanuit het hoofdkantoor en eventuele fouten makkelijk corrigeren.

Elektronische schaplabels soorten

Dynamisch

Je kunt je prijzen eenvoudig aanpassen, zodat je meer kunt verkopen op basis van schapkaartjes. Je kunt scherp insteken bij prijswijzigingen, direct kortingen doorvoeren, controleren welke acties werken en de marge beschermen bij tijdgebonden voorraad. Je kunt zelfs met enkele kliks aanbiedingen doen op basis van waar een specifieke klant zich in de winkel bevindt.

Verbeter de omnichannel ervaring

Je kunt met je klanten communiceren op een nieuwe manier:

Laat klanten weten dat er bijvoorbeeld een beperkte voorraad is

Online prijzen van je concurrenten weergeven zodat klanten weten dat ze je kunnen vertrouwen wanneer je een laagste-prijsgarantie geeft

Eenvoudig bestellen met QR-codes

Reviews weergeven van producten

Een investering

Maar nu denk je misschien, dit wil ik wel maar waarschijnlijk is dit onbetaalbaar. En ja, het is een investering.
Bedenk ook dat het schapkaartje het laatste en belangrijkste moment is waarop je nog invloed kunt uitoefenen op de verkoop. Nadat je de schapkaartjes hebt geplaatst en ingesteld, hoeven je medewerkers niet meer dagelijks de prijskaartjes te controleren. Via het centrale systeem kan één persoon alle prijswijzigingen in de winkel eenvoudig beheren. Dus dat scheelt ook tijd. Volgens DisplayData, kun je veel verdienen door elektronische schapkaartjes te gebruiken. Het bedrijf meldt dat de winkelverkoop gemiddeld met 6% stijgt, met een margegroei van 2-3%.

Tot slot

Er zijn veel mogelijkheden met ESL maar ook uitdagingen. De financiële investering is er één, maar ook zal er een gewenningsperiode zijn voor de ondernemer als de klant. En wat ook niet geheel onbelangrijk is is de data. Centrale beschikbaarheid van gegevens zoals product, prijs en voorraad maakt het namelijk veel makkelijker om dit systeem te implementeren en de voordelen ervan maximaal te benutten. De belangrijkste datastromen in je organisatie zullen met elkaar geïntegreerd moeten zijn. Belangrijke data bevindt zich vaak verspreid over verschillende systemen.
Omnichannel draait om de koppeling tussen winkel en online. Het elektronische schapkaartje kan daar dus een mooie schakel in zijn.

ActaBlue levert ESL. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!
Ben je op zoek naar het eenvoudig printen van papieren schapkaartjes?

Elektronische schaplabel voorbeeld
Benieuwd naar meer oplossingen?

Mobiele kassa

ActaSmart is een stukje software die van een PDA een kassa maakt gekoppeld aan je administratie. Klanten hoeven niet langer naar de kassa te lopen, daardoor maakt het plaats voor meer persoonlijk contact met de klant.

kassa en de belastingdienst

Schapkaartjes

Schapkaartjes helpen je om klanten te informeren over het artikel en de prijs. En het heeft een grote invloed op de verkoop. Het is het laatste en belangrijkste moment om nog invloed uit te oefenen op de verkoop.

softpos

Heb je een groothandel?

Om je cash en carry goed te kunnen managen is een ERP systeem onmisbaar. Dit systeem helpt je als ondernemer je processen te stroomlijnen zoals voorraadbeheer, boekhouding, relatiebeheer, orderinvoer en verwerking.

Wil je meer weten?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op!

+31 (0)88 110 1000